Viktminskning och förhållanden – hur fungerar det?

Att bli av med sin övervikt är en stor förändring i livet. Hälsan och välbefinnandet gynnas mycket av att man känner sig i god fysisk form och är nöjd med sin kropp. Samtidigt bör man vara medveten om att en kraftig viktnedgång innebär förändringar som man kanske inte räknat med. Det kan exempelvis leda till spänningar i en kärleksrelation.

par tränar

En amerikansk studie har följt par där ena partnern gått ner minst 13 kilo på max två års tid. Hos många av paren ledde förändringen till en förbättrad kommunikation och känsla av gemenskap. I de fall då den andra partnern var mindre mottaglig för de livsstilsförändringar som en viktnedgång innebär, hade viktminskningen negativa effekter på relationen.

Partnern som inte gått ner i vikt kände sig osäker och sårbar på grund av partners nya form och livsstil. I vissa fall började denne att försöka sabotera partnerns viktnedgång, till exempel genom att locka till onyttigt ätande. Detta beteende har sig grund i rädslan för förändringen och vilka effekter den kan ha på förhållandet. Det handlar även om svartsjuka, som kort kan sammanfattas som rädslan för att bli övergiven eller lämnad, och som bottnar i den egna osäkerheten. Om man inte passar sig för denna kan den lätt äventyra ett förhållande. Lyckligtvis är det en åkomma som är relativt enkel att bota genom coaching eller terapi. På svartsjuka.com får du bland annat hjälp att hantera och lösa upp dina känslor av svartsjuka och sårbarhet i förhållanden. Att gå i en liknande coaching kan hjälpa dig och din partner att överkomma svartsjuka och få ett bra förhållande igen.

Resultatet från studien ska förstås inte avskräcka någon från att komma i form och bli av med extrakilon, utan det belyser snarast vikten av att vårda sin kärleksrelation. I tider av förändring är det särskilt viktigt att båda parter i förhållandet känner sig trygga och älskade för att förhållandet ska fortsätta att fungera.