Träna skonsamt

Att träna hårt och mycket är för många givande och berikande. Dock ska man vara medveten att om man tränar hårt så kan det också slita på kroppen. Därför så gäller det att också träna så skonsamt som möjligt. 

Överbelastningsskador

Något av det vanligaste man kan drabbas av när man tränar hårt är av överbelastningsskador. De vanligaste orsakerna till överbelastningsskador är följande:

  • Hård, långvarig och ensidig träning som sker för ofta.
  • Träningsdosen har ökats för snabbt.
  • Ändrade förutsättningar, utrustning och underlag.
  • Tidigare skador så som muskulär obalans eller skillnader i benlängd.

En av dom allra vanligaste överbelastningsskadorna är benhinneinflammation, vilket också är ett prima exempel att ställa gentemot de ovanstående punkterna. Orsaker till benhinneinflammation är oftast just ökad träningsmängd som sker på hårt underlag. Det är precis som det låter, vid löpträning på exempelvis asfalt som benhinneinflammation är allra vanligast. Har man dessutom skor som inte passar för sin typ av fot så är det lätt att få problem eftersom man då så att säga “får fel löpteknik”.

Utrustning och underlag

För att förhindra överbelastningsskador så finns det förstås en rad saker att tänka på. Dels förstås att man låter bli att utsätta sig för ovanstående punkter. Det är bättre att träna varierat för att undvika besvär, och det är bättre att öka träningsdosen och belastningen i en långsammare takt. Undvik i så stor mån som möjligt också att utöva exempelvis då löpning på hårda underlag. Att springa på mjuka underlag är bra både för att stärka musklerna i fötterna och för att det är skonsammare för kroppen. Dessutom så är det jobbigare och ger således lite extra träning.

Som sagt är det även viktigt med bra utrustning. En bra idé är att köpa sina löparskor på ett ställe där man först undersöker din fot och utifrån dess utformning kan ta fram modeller som passar just för dig.

Till sist så kommer här ett tips på hur du kan stärka skenbensmuskulaturen, det område där benhinneinflammation är vanligt.