Snabb viktnedgång och möjliga konsekvenser

Många av oss vill och behöver gå ned i vikt i olika utsträckning och av olika skäl. Men det är mycket viktigt att göra detta på rätt sätt. Även om det är frestande att hoppa på en specialdiet inför baddräktssäsongen eller bröllopet så är det du egentligen vill uppnå något mycket viktigare nämligen din hälsa på lång sikt. Därför bör du fundera noga gällande val av metod.

Jojoeffekten

Det som ofta händer vid en snabbare viktnedgång är den så kallade jojoeffekten som innebär att du går ned i vikt men därefter upp igen. Det kan bero på att kroppen helt enkelt får för lite näring och signalerar att den svälter. Därför minskar också förbränningen och viktnedgången upphör eller vänder uppåt. Tänk även på att det är en livsstilsförändring du ska genomföra som också inkluderar bland annat fysisk aktivitet.

Matsmältning, näringsbrist och håravfall

Förutom att en alltför hastig och kraftig viktnedgång inte blir särskilt effektiv i det långa loppet kan den även påverka hälsan negativt på olika sätt. Exempel på det är diverse matsmältningsrelaterade problem och näringsbrist men även håravfall. För att motverka det sistnämnda medan du balanserar upp din kosthållning igen kan du bland annat ta en titt på huvudbonaden Spikecap som verkar på hårbottnen med cirkulationsstimulerande akupressur.