Myter om viktnedgång

Många av oss har någon gång i livet känt att vi skulle vilja gå ner i vikt. Ibland av hälsoskäl, ibland av rent estetiska eller ytliga orsaker. Oavsett vilket så finns det massor av myter kring detta. Vi tar upp några.

Bantningsmyter

Informationen till artikeln är till största del inspirerad av en artikel på smalare.net som tar upp olika myter kring viktminskning.

Bantning

Myten säger att det bästa sättet att gå ner i vikt är att banta.. på något sätt. Myten som sådan är inte helt och hållet felaktig, men många som vill gå ner i vikt vill också att det ska gå fort och att det ska gå enkelt. Grejen är den att det finns helt klart metoder som gör detta möjligt, men det finns även problem med dessa metoder.

Bantning är en kortsiktig lösning och när man avbryter bantningen så är det inte ovanligt att man går upp till samma vikt och mer därtill. En sund viktnedgång bör snarare ske med ett fåtal förändringar i ens livsstil, exempelvis mer motion och en hälsoriktigare kosthållning.

Bantningspiller

Bantningspiller, mirakelpiller eller piller med något annat prefix som syftar till att pillret ska vara revolutionerande för din viktnedgång, är något man ofta hör myter om. Men om tar en titt på seriösa återförsäljare av bantningspillers beskrivning av produkten så berättar man klart och tydligt att det inte är några mirakelpiller och att det inte finns några genvägar till viktnedgång. Däremot så fungerar dessa typer av preparat som ett hjälpmedel för kroppen om man redan förändrat sin livsstil i form av kost och motion som vi redan nämnt.

Kolhydrater

Myten säger att man går ned i vikt genom att äta mindre eller nästan inga kolhydrater. Detta är också en sanning med modifikation eftersom det i stort handlar om att inta mindre kalorier än man förbränner. Det man dock kan säga är att en hel del livsmedel och andra produkter vi konsumerar innehåller snabba kolhydrater och stor mängd kalorier. Exempel på detta är vitt bröd, alkohol och allt med socker i.