Kroppen efter stor viktnedgång

Grattis till din viktnedgång! Det är en stor omställning när du är färdig och har nått ditt mål, psykiskt är det mycket att gå igenom. Men du kommer också att märka skillnad på kroppen, en del saker är bara positiva medan andra kan kräva vidare åtgärder. 

Brösten

För kvinnor som har varit väldigt stora har bysten vuxit i takt med resten av kroppen. De har också förminskats i takt med viktnedgången. Men kroppen väljer inte att ta fett från platserna du vill, den tar det som är nödvändigt och det som finns. Det kan göra att din byst ser väldigt annorlunda under efter viktnedgången. För en del töms bysten nästan helt på fett. Vill du åtgärda det är ditt bästa alternativ att göra en bröstförstoring. Specialister skapar naturliga former och kan skapa en ny byst som passar din ny kroppsform. En bröstoperation kostar runt 40 000 kronor men för ökad självkänsla och känslan att vara normal, kan det vara värt varje krona.

Ämnesomsättningen

Hur snabbt du bryter ned kalorier och hur många du behöver ändras drastiskt när du går ned i vikt. Som överviktig behövde kroppen fler kalorier för att orka förse allt med energi. Du kunde därmed äta kanske 2300 kalorier om dagen utan att gå upp i vikt. När du bli mindre förändras allt, numera kanske du måste äta 1700 kalorier. De som har en gång varit överviktiga har svårare att hålla vikten och kan behöva ligga lite lägre i kaloriintag än personer som väger lika mycket men aldrig har haft viktproblem. Kroppen har ställt in sig på att den ska väga som den gjorde innan du gick ned i vikt, för hjärnan är skapt för att koppla ihop viktnedgång med svält. När du försöker hålla din nya vikt blir det svårt att äta lika mycket som någon utan viktproblem, du kommer fortfarande att vara hungrig efter middagen medan den andra är mätt. Tänk alltså på att kampen inte är över, den har bara förändrats!